Młyn Zbożowy w Szadku

Mąka Szadkowska | Młyn zbożowy w Szadku

Pieróg drożdżowy

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 kostki drożdży (21 g)
  • 40 dag mąki tradycyjnej
  • sól
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 dag papryki
  • pieprz
  • 15 dag sera mozzarella
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml soku pomidorowego
Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w 200 ml letniej wody. Dodać mąkę, 1 łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie jednolite ciasto, przykryć ściereczką, odłożyć na 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Cebulę i czosnek obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę bardzo drobno pokroić. Strąki papryki podzielić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać, pokroić w kosteczkę. Mozzarellę osączyć i również pokroić w kostkę.

Czosnek z cebulą zeszklić na 2 łyżkach oliwy, nie przerywając mieszania. Dodać mielone mięso i paprykę, podsmażyć na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć kolejne 5 minut. Podlać sokiem pomidorowym, gotować jeszcze 5 minut. Wrzucić igiełki rozmarynu, posiekaną natkę i kostki mozzarelli.

Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować. Na połowie placka rozsmarować masę mięsną. Ciasto złożyć na pół i skleić brzegi.

Piec około 25 minut w temperaturze 200ºC.