Młyn Zbożowy w Szadku

Młyn nowoczesny | Młyn zbożowy w Szadku

Drożdżowiec Szadkowski

 

Składniki (na 4 porcje):

Składniki ciasta:

  • 1 kg mąki tradycyjnej
  • 10 dag drożdży
  • 30 dag cukru
  • paczka masła
  • 8 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka
  • skórka otarta z jednej cytryna
  • sól
  • rodzynki

Składniki kruszonki:

  • 4 łyżki mąki tradycyjnej
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
Sposób przygotowania

Drożdże, 3 łyżki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Gdy rozczyn z drożdży wyrośnie, dodać przesianą mąkę, utarte żółtka, ciepłe mleko, sól do smaku i startą skórkę z cytryny.

Wszystko wymieszać mikserem (spiralą). Następnie powoli dodawać rozpuszczone, ciepłe masło cały czas mieszając. Dodać rodzynki i zostawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki wymieszać w miseczce.

Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę i kilkakrotnie wyrobić rękoma. Formę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Posmarować białkiem, posypać kruszonką, wstawić do zimnego piekarnika, piec około 1 godziny w temp. 180 º C, aż ciasto się zarumieni.