WIELKANOCNA BABKA
- 200 g masła
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na babkę (masło, jajka i śmietankę) wyjąć znacznie wcześniej z lodówki aby się ogrzały. Formę na babkę z kominem o pojemności minimum 2,5 litra wysmarować grubą warstwą masła i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Masło ucierać mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem przez minimum 10 minut. Stopniowo po jednym dodawać jajka cały czas dokładnie i długo miksując (po minimum 3 minuty po każdym dodanym jajku).
Do ubitej masy dodać połowę mieszanki mąki oraz połowę śmietanki, zmiksować mikserem na średnich obrotach do dokładnego połączenia się składników, dodać resztę mąki i śmietanki, wlać sok z cytryny, alkohol jeśli używamy i zmiksować dokładnie na jednolitą masę.
Wylać do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 – 40 minut. Wyjąć i studzić przez około 10 minut, wyłożyć na paterę do góry dnem i udekorować dowolną polewą lub cukrem pudrem.