Młyn Zbożowy w Szadku

Gofry | Młyn zbożowy w Szadku

DOMOWE GOFRY

 

składniki

  • 1 i 1/2 szklanki Mąki Tradycyjnej
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.

Ciasto odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut).Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.

Nałożyć ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzić ciasto dokładnie po całej powierzchni.Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.

Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym, lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.