Pieróg drożdżowy
- 1/2 kostki drożdży (21 g)
- 40 dag mąki tradycyjnej
- sól
- 6 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50 dag papryki
- pieprz
- 15 dag sera mozzarella
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 gałązki natki pietruszki
- 25 dag mięsa mielonego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 ml soku pomidorowego
Drożdże rozpuścić w 200 ml letniej wody. Dodać mąkę, 1 łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie jednolite ciasto, przykryć ściereczką, odłożyć na 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę i czosnek obrać. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę bardzo drobno pokroić. Strąki papryki podzielić wzdłuż na pół, usunąć gniazdo nasienne. Miąższ opłukać, pokroić w kosteczkę. Mozzarellę osączyć i również pokroić w kostkę.
Czosnek z cebulą zeszklić na 2 łyżkach oliwy, nie przerywając mieszania. Dodać mielone mięso i paprykę, podsmażyć na małym ogniu. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać koncentrat pomidorowy i smażyć kolejne 5 minut. Podlać sokiem pomidorowym, gotować jeszcze 5 minut. Wrzucić igiełki rozmarynu, posiekaną natkę i kostki mozzarelli.
Ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować. Na połowie placka rozsmarować masę mięsną. Ciasto złożyć na pół i skleić brzegi.
Piec około 25 minut w temperaturze 200ºC.