Młyn Zbożowy w Szadku

Mąka Szadkowska | Młyn zbożowy w Szadku

Napoleonki bez pieczenia

 

Składniki (na 4 porcje):

  • 5 szklanek mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tradycyjnej
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 paczki niezbyt słonych krakersów
Sposób przygotowania

4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Resztę mleka dobrze wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami. Wlać do gotującego się mleka, aż masa zgęstnieje.

Połowę krakersów ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, wylać masę i przykryć resztą krakersów. Odstawić do ostygnięcia, potem włożyć do lodówki. Można posypać cukrem pudrem.