Drożdżowiec Szadkowski
Składniki ciasta:
- 1 kg mąki tradycyjnej
- 10 dag drożdży
- 30 dag cukru
- paczka masła
- 8 żółtek
- 1,5 szklanki mleka
- skórka otarta z jednej cytryna
- sól
- rodzynki
Składniki kruszonki:
- 4 łyżki mąki tradycyjnej
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
Drożdże, 3 łyżki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Gdy rozczyn z drożdży wyrośnie, dodać przesianą mąkę, utarte żółtka, ciepłe mleko, sól do smaku i startą skórkę z cytryny.
Wszystko wymieszać mikserem (spiralą). Następnie powoli dodawać rozpuszczone, ciepłe masło cały czas mieszając. Dodać rodzynki i zostawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki wymieszać w miseczce.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć na stolnicę i kilkakrotnie wyrobić rękoma. Formę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą napełnić ciastem do 1/3 wysokości. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Posmarować białkiem, posypać kruszonką, wstawić do zimnego piekarnika, piec około 1 godziny w temp. 180 º C, aż ciasto się zarumieni.