DOMOWE GOFRY
składniki
- 1 i 1/2 szklanki Mąki Tradycyjnej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 i 1/3 szklanki mleka
Sposób przygotowania
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników.
Ciasto odstawić aby odpoczęło (na około 15 minut).Rozgrzać gofrownicę. Gofry piec przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.
Nałożyć ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzić ciasto dokładnie po całej powierzchni.Gofry po upieczeniu odkładać na metalową kratkę.
Posypać cukrem pudrem i polać syropem klonowym, lub podawać z ulubionymi dodatkami np. marmoladą, dżemem, owocami i bitą śmietaną.