Kasza Manna Szadkowska
Kasza manna to bardzo zdrowy i smaczny element codziennej diety, a dodatkowo – dzięki właściwościom lekkostrawnym – polecana jest m.in. osobom z zaburzeniami trawiennymi. Kasza Manna Szadkowska jest produktem naturalnym i tradycyjnym, który sprawdza się w kuchni na co dzień!
Kasza manna to jedna z kasz o najdłuższej historii kulinarnej. Pozyskuje się ją z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy – podczas przemiału uzyskuje się wiele tzw. frakcji kaszek. Jedną z tych frakcji oczyszcza się w urządzeniach zwanych wialniami kaszkowymi – to tam z frakcji kaszki wydziela się cząstki otrębiaste oraz mąkę. Oczyszczona frakcja kaszki o ustalonej wielkości ziarna (czyli granulacji) to właśnie kasza manna.
Kasza manna z Szadku – nie tylko dla dzieci!
Tak jak każdy inny produkt naszego Młyna Szadek, również kasza manna powstaje z ziaren pszenicy najwyższej jakości, które skupujemy od znanych nam od lat sprawdzonych polskich dostawców. Kaszę mannę produkujemy naturalnymi metodami, nie używamy żadnych chemicznych dodatków ani konserwantów – dzięki temu jest to produkt, który może stanowić element codziennej diety każdego, bez względu na wiek.
Kaszę mannę można ugotować jako samodzielną potrawę, podawać z owocami i warzywami, przyrządzić z niej zupę mleczną, kleik, mus albo leguminę. Można dodawać ją do klusek, budyniów, kotletów, zup i przetworów mlecznych. Ugotowana i pokrojona w kostkę będzie ciekawym zamiennikiem makaronu.
Co ważne Kasza Manna Szadkowska jest lekkostrawna – można ją podawać niemowlętom, osobom z problemami trawiennymi i chorobami układu pokarmowego, a także po przebytych operacjach. Jest źródłem błonnika, witamin z grupy B, witaminy PP, żelaza, magnezu, fosforu, cynku i – jako jedna z nielicznych kasz – także jodu.
Kasza Manna Szadkowska ma delikatny smak, jest pożywna i wspomaga pracę układu pokarmowego – to prawdziwie zdrowy produkt, który znajdziecie na sklepowych półkach w Waszej okolicy!